Nikâha zarar veren şeyler (Söylemler)
   Sağlıklı bir evlilik, toplumun huzurunun temeli ve adeta sigortasıdır. Ancak her evliliğin sağlıklı yürümediği de acı bir gerçektir. Boşanma oranları gün geçtikçe artmaktadır. İşte boşanmaya yani nikâhın düşmesine neden olan şeyler:
 

Talâk: Sözlükte "serbest kalmak/serbest bırakmak, bağından kurtulmak/bağını çözmek" anlamındaki talâk kelimesi fıkıh terimi olarak belli lafızlarla nikâh akdinin bozulmasını ifade eder. Türkçe karşılığı boşama ve boşanmadır. "Üç şey vardır ki, ciddisi de ciddi, şakası da ciddidir, bunlar: Nikah, Talâk ve Ric'attır=Erkeğin boşadığı kadını, iddet süresi bitmeden tekrar nikahlaması." (Kütübü-sittenin musannıfları ebu Hureyre'den rivayet ). Hz. Ali: "Üç şeyle oyun olmaz: Talâk, Azâd ve Nikah." Bir kişi sözün manasını değil sadece lâfzını kasdederek veya lâf(oyun) olsun diye, bir kadının; alay ve istihza sadedinde kocasına "Beni boşa" dese, o da boşadım dese(Allah korusun) Talak vaki olur. (İslam Fıkhı ansiklopedisi-Vehbe Zuhayli-, cilt 9, sayfa:292)
 

Aşağıda maddeler halinde sıraladığımız bilgiler konusunda çok, hem de çok dikkatli olmalıyız: 1- "Babanın evine git!", "Defol git!", "Cehenneme git!", "Senin kocan değilim artık" vb, başka manalarda da kullanılan sözler kinayeli, kapalı sözlerdir. Bu sözler, boşamak niyeti ile söyleyince boşamış olur. Buna bain talak, (yani iddet müddeti içinde geri dönüşü olmayan kesin boşama denir.)

2- Kayınpederine "Ben senin kızını istemem, kime isterse varsın" demek ve hanımı gezmek için izin istediğinde, "Ben seni ip ile bağlamadım git", "İstediğin yere gidersin. Bana hanım olmazsın" veya "Artık ben seni istemem", "Seni boşamak istiyorum" gibi şeyler söylese, boşamak niyet etmedikçe, boşamış olmaz. Ama bu tür söylemler halinde, tehlike çanları çalmaya başlıyor demektir. Bu gibi söylemlerden her zaman kaçınmamız gerekir. (Dinimiz İslam)

3- Korkutmak için ve şaka için de olsa boşama sözlerini hiç kullanmamalı. Hatta ayrılmaya karar verilse bile yine boş ol, boşadım kelimelerini hemen kullanmamalı. (Dinimiz İslam)

4- Hanımının giyinmesinde, evden dışarı çıkmasında, çok sıkı davranmamalı ve başıboş da bırakmamalıdır. Kendini ve hanımını şüpheye, iftiraya düşürecek hallerden sakınmaya çok önem vermelidir. Hanımını, yabancı erkeklerin bulunduğu yerlere göndermemeli, yabancıları görmesine mani olmalıdır. (Dinimiz İslam)

5- Ağzına sahip olamayan, 'sinirlenince' bozulan bir erkek kendini düzeltmelidir. Zaten kim 'sinirli değilken' boşuyor ki? Herkes kendine gelmeli ve tevbe etmelidir. Bu ailenin devamı bu mantıkla zor sürer. (Dinimiz İslam)

6- Dil sürçmesi neticesi talâk vaki olmaz ama, bu gibi durumlara da dikkat etmeliyiz. Bir kişi hanımına "Sen Hoşsun" diyeceği yerde sen "Boşsun" deyivermesi gibi. Hanefi, Maliki ve Hanbelilere göre bu kişinin Talâkı, fetva olarak da, takva olarak da gerçekleşmez. (İslam Fıkhı ansiklopedisi-Vehbe Zuhayli-, cilt 9, sayfa:293)
 

Kinayeli sözler: Bunlar, boşama anlamına gelebileceği gibi, başka anlamlara da gelebilen sözlerdir.
 

1-)Hem boşama hem de kadının boşama isteğinin reddine ihtimali olan sözlerdir. "Çık gıt" sözü gibi. Bu tür sözlerin "seni boşadım, çık git" anlamına gelme ihtimali olduğu gibi, "çık git aramızdaki kavga son bulsun" anlamına da gelebilir.
 

2-)Hem boşama, hem de azarlama ihtimali olan sözlerdir. "Sen bainsin" sözü gibi. "Beynunet" ayrılık anlamındadır. Bu halde "sen bainsin" sözü boşama anlamına geldiği gibi "hayırdan berisin" anlamına da gelebilir.
 

Allah (cc), evlenen eşler arasındaki sevgiyi ve birbirlerine olan merhameti şu âyet ile ne güzel anlatmaktadır.
"Onda huzur bulmanız için size kendi nefsinizden eşler yaratması ve aranızda sevgi ve merhamet meydana getirmesi de O'nun ayetlerindendir. Hiç şüphe yok ki bunda, düşünebilmekte olan bir kavim için gerçekten ayetler vardır." (Rûm30/21)
 

Buna göre evlilikte öncelikli amaç huzur içinde bir ömür sürmek ve hayırlı bir nesil yetiştirmedir. Nikâh sosyal bir faydadır. Nesiller bu yolla çoğalır, devam eder. İnsan türü aile ile korunur. Nesil, ancak nikâh akdini ile korunmaya alınır. İnsanın rahat edebileceği, huzur duyabileceği bir ortama ihtiyacı vardır. O da mutlu bir aile yuvasında mümkündür. Bu yuvayı incir çekirdeğini bile doldurmayan söz ve davranışlarla bozmayalım.

Bu konu çok önemli ve geniştir. Daha geniş bilgi için Diyanet fetvalarına kaynak ve ilmihal kitaplarına bakabilirler.

Mustafa Arı kişisel web sitesi

Mustafa Arı hocamızın kişisel web sitesine gitmek için tıklayınız

Mustafa Arı Youtube kanalı abone olmayı unutmayınız.

Mustafa Arı hocamızın youtube kanalına gitmek için tıklayınız
 

Gönderen Mustafa ARI 109
Yayın tarihi 06/08/2019
Facebookta paylaş Twitterda Paylaş