CAMİDE NASIL OLMALIYIZ?  
Camiler ve mescitler, Müslümanların cemaatle toplu olarak namazlarını eda ettikleri binalardır. Bu binalara, içlerinde Allah`a secde edildiği, ibadet yapıldığı, namaz kılındığı için mecaz yoluyla Allah`ın evi de denmiştir.
 

Ka'be ve Mescidi-Nebi de dâhil olmak üzere, yeryüzündeki bütün camiler ve mescitler Allah'ın evi olarak bilinir. Kâbe'nin bir adı da 'Beytullah'=Allah'ın evi demektir.
 

"Allah`ın mescidlerini, ancak Allah`a ve ahiret gününe iman edenler imar ve ihya ederler" (et-Tevbe, 17) ayetindeki imarın, bir manası da ibadetle ihyadır. Şu hale göre, mescitlere alâka göstermek, onları maddeten onarmak ve ibadetle ihya etmek, müminler için önemli bir vazifedir. Cami ve cemaat için birtakım adaplar mevcuttur: Çoğu Mümin kardeşime bakıyorum da, Camiye girerken, içeride ve camiden çıkarken çok da hassasiyet göstermediğini görmekteyim. Yukarıda verdiğimiz ayet bunu en güzel şekilde anlatmaktadır aslında. Bunları şu şekilde kısaca sıralayacak olursak şöyledir:
 

1 - Mescitleri Allah`ın evi mesabesinde kabul edip içlerine girildiğinde İlâhî huzurda olduğunu hatırdan çıkarmadan edep ve huşû` içinde bulunmak.
 

2 - Mescitleri -temizliğine itina gösterip- kirletmemeye çalışmak.
 

3 - Mescitlere devamı itiyat hâline getirmek, cemaatin faziletine inanmak. Bir hadis-i Şerif'te mescitlerin fazileti şu şekilde ifade buyrulmaktadır:
"Bir kimse evinde güzelce temizlenir ve farz namazını kılmak üzere mescitlerden birine giderse, adımlarından biri, günahlarını siler, diğeri de derecesini yükseltir."(Müslim, Mesacit:282)
 

4 - Mescide giderken temiz ve yeni elbiseler giymeli, güzel kokular sürünmelidir. Bu hususta Kur`ân-ı Kerîm`de şöyle buyrulur:
"Ey âdemoğulları, her mescide gittiğinizde ziynetinizi, en güzel elbisenizi giyin. Yeyin, için (fakat) isrâf etmeyin. Çünkü Allah, isrâf edenleri sevmez" (el-Arâf, 31).
 

5 - Evde abdest alıp kapıdan sağ ayağını atarak çıkmak, mescide ağır, fakat sık adımlarla, sakin ve vekarlı bir şekilde yürümek. Koşup acele etmemek. Peygamberimiz(s.a.v.): "Namaza geleceğiniz zaman yürüyerek (normal adımlarla)gelin. Namaza yavaş ve vakarlı geliniz. Yetiştiğiniz kadarını(imamla)kılar, yetişemediğinizi tamamlarsınız" (Buhari, ezan: 21, Müslim, Mesacit:154) buyurdu.
 

6 - Mescide eğer mümkünse namaz vaktinden evvel gitmek. Mescide erken gidip namazı bekleyen kimse, namazda imiş gibi sevap kazanır. Bu hususta sevgili Peygamberimiz şöyle buyurmuşlardır:
".Camiye girdiğinizde namazı beklediğiniz müddetçe namazda sayılırsınız." (İbni Mace, Mesacit:14)
 

7 - Mescide sağ ayağını atarak girmek ve girerken de şu duayı okumak:
"Rabbım! Günahlarımı bağışla ve bana rahmetinin kapılarını aç."
 

8 - Mescide girince ezan okunmamış ve mekruh vakit de girmemiş ise, iki rekât Tehıyyetü`l-Mescid namazı kılmak.
 

9 - Ezan okunup namaz kılınıncaya kadar Kur`an okumak; tesbih, zikir, salâvat-ı şerife gibi ibadetlerle meşgul olmak.
 

10 - Ezanla namaz arasında kalan müddet içinde, kendisi, ailesi, çocukları, ana-babası, akrabaları ve bütün müminler için dua etmek. Ezan ile namaz arasında yapılan dua reddolunmaz.
 

11 - Namaza başlamadan evvel, başladıktan sonra ve bitince, Allah huzurunda olmanın gerektirdiği ciddiyet, vakar, sekînet ve huşudan ayrılmamak.
 

12 - Safları önden itibaren doldurmada acele davranmak, safların sık ve düzgün olmasına gayret göstermek.
 

13 - Soğan, sarımsak (sigara da dahil) pis kokulu ve insana eziyet verici şeyleri yiyen ve çorabı, üstü başı bütün cemaati rahatsız edecek derecede kokanlar, bu kokuları giderecek bir temizlik yapmadan mescide gitmemelidir. Mümkünse abdest ile namaz arasında misvak kullanmak.
 

14 - Mescidden çıkarken önce sol ayak dışarı atılır, öyle çıkılır ve "Rabbım! Günahlarımı bağışla ve bana Fazlu- ihsanının kapılarını aç." (Tirmiz, salat:117/314, İbni Mace. Mesacit:13) Diye dua etmelidir.
Rabbım! bizleri caminin bu temel kurallarına uyan kullarından eylesin. Amin.


 

Mustafa Arı kişisel web sitesi

Mustafa Arı hocamızın kişisel web sitesine gitmek için tıklayınız

Mustafa Arı Youtube kanalı abone olmayı unutmayınız.

Mustafa Arı hocamızın youtube kanalına gitmek için tıklayınız
 

Gönderen Mustafa ARI 115
Yayın tarihi 21/01/2020
Facebookta paylaş Twitterda Paylaş