Bayramları nasıl kutlamalıyız?

            

Ramazan ayı boyunca Allah’ın emri olan orucumuzu tutmanın ardından gelen, 3 günlük Ramazan Bayramı;
 

Gelenekleri, görenekleri ve neşesiyle her yıl hasretle beklediğimiz anlardan biridir. Küslerin barıştığı, hasret olanların kavuştuğu, geniş sofralarda aile ve komşuların buluştuğu bu özel günler, bizim en güzel anılarımızın başında yer alır.
 

Bu Bayramlar, ne güzel günlerdir. Çocukluğumuzu hep özlediğimiz günler olarak da biliriz. Bu bayramları…
 

Hicretin 2. Yılı, Şaban ayında Ramazan orucu farz kılınınca, İlk bayram da, Şevval ayının ilk günü, Peygamberimizin gözetimi altında kutlandı.
Ramazan bayramı; Ramazan ayının bitiminden itibaren Yani Şevval ayının ilk günüdür. 2. ve 3. günleri de, bayram olarak kutlarız.
 

Ramazan Bayramı, ya da (Arapça: عيد الفطر Îdü'l-Fitr, bilinen, İftar Bayramı olarak bilinen bu bayram.
 

İslâm Âleminde, oruç ayı olan Ramazan ayının ardından, Hicrî takvime göre 10. ay olan Şevval ayının ilk Üç günü kutlanan, dinî bir bayramdır.
Bayramdan bir önceki gün, Ramazan ayının son günü olan Arifedir. Arife günü, vefat eden yakınların kabirleri ziyaret edilerek, dualar edilir.
Bu günler, yeme-içme günleridir. Hadis-i şerifte belirtildiğine göre, Bayram günlerini, imkân ölçüsünde yeni elbiseler giyerek kutlarız.
Ramazan Bayramının ilk günü ile, Kurban Bayramının ilk üç günü Oruç tutmak Tahrimen mekruhtur.
 

Biraz önce söyledik, tekrar ediyoruz, bayram günleri, sevinç ve neşe günleridir. Ancak bu günlerde yapılacak bir takım ibadetler, adap ve adetler de bulunmaktadır. Yıkanmak. Mümkünse gusül abdesti ile bayram namazına gitmek. Bu uygulama bazı Sahabilerden sahih olarak aktarılmıştır. Bir adam, Hz. Ali (r.a.)a yıkanmayı sorar. Hz. Ali (r.a.) da: -“İstersen her gün yıkanırsın.” Dedi. Bunun üzerine adam bunu kastetmiyorum; - Güne özel yıkanmayı soruyorum, dedi.
 

Bunun üzerine Hz. Ali (r.a.): - Cuma günü, Arife günü, Kurban bayramı ve Ramazan bayramı günleri” der. (Musned İmam Şafii s.385) Elbani İrva el Ğalilde sahih demiştir. 1/176)
Bayram namazına bir yoldan gidip başka bir yoldan eve dönmenin de, sünnet olduğunu söyleyebiliriz. Cabir bin Abdullah: “Allah Rasulü(s.a.v.)in bayram günlerinde yolunu değiştirdiğini” haber verir. (Buhari. 943)
 

Memleketimizde insanlarımız; büyüğüyle küçüğüyle Bayram Namazını kılar. Bayram namazı, vacip te olsa, yılda iki defa geldiği için kaçırılmaz, kılınır. Namaz dönüşü Bayram yemeklerini aile kalabalıksa evlerinde yerler. Değilse, yemeklerini ve bayram şekerlerini alan aileler, yakın bir komşu odasına doğru, çoluk çocuğu ile giderler. Beraber yenir, yemekler…

Bayram günleri, Öncelikle Anne-babayı ziyaret edip, dualarını almak, yaşlıları ve hastaları ziyaret etmek, Peygamberimizin uygulamaları arasında olduğunu da bilelim. Diğer taraftan, Bayram günlerini vesile kılarak, kırgınlıklarımızı gidermek, akrabalarımızla bağlarımızı ve muhabbetlerimizi artırmak en önemli kazanımlarımız olacaktır.

Peygamber efendimiz (s.a.v.): “Her kim! rızkının geniş olmasını ve ecelinin gecikmesini istiyorsa, akrabasını görüp gözetsin.” Buyurur. (Buhari, edep: 12) Hastaları ve yaşlıları ziyaret etmek te, Allah Rasûlünün tavsiyesidir.
 

Peygamberimiz (s.a.v.): “Küçüklerimize merhamet etmeyen, büyüklerimize saygı göstermeyen bizden değildir, değildir.” Buyurur. (Tirmizi, Birr 15, Ebu Davut edep,66)
 

Bayram günleri boyunca, Müslümanlar; eş-dost ve akraba ziyaretleriyle birbirlerinin bayramını kutlarlar. Bu, insanlar arasında muhabbeti, sevgiyi dayanışmayı artırır.
 

Bu ziyaretlerde, Gül-suyu, Kolonya, tatlı ve şekerlemeler ikram edilir… Bunlar da güzel olan örflerimizdendir.
 

Bayramda bakımlı ve temiz olmak âdettendir. Herkes! En yeni kıyafetlerini giymeye çalışır. Bayramda çocuklara, aileler, bütçelerine göre yeni kıyafetler alırlar. Büyüklerimiz de, ellerini öpen, Bayramlaşan çocuklara, hediye veya harçlık verirler.
 

İnsanların; bayram günlerinde hediyeleşmeleri, birbirlerini ziyaret etmeleri, toplanarak sevinçlerini paylaşmaları ahlâki erdemlerimizdendir.
 

Bütün bayramların, çocukluğumuz gibi şen ve masum geçmesi dileğiyle. Ramazan Bayramınızı tebrik ederiz,
 

Yüce Allah’ın bizden ve sizden Salih amellerimizi kabul etmesini, bizi dünya ve ahiret saadetine erdirmesini dileriz. Amin.

Mustafa Arı kişisel web sitesi

Mustafa Arı hocamızın kişisel web sitesine gitmek için tıklayınız

Mustafa Arı Youtube kanalı abone olmayı unutmayınız.

Mustafa Arı hocamızın youtube kanalına gitmek için tıklayınız
 

Gönderen Mustafa ARI 162
Yayın tarihi 08/04/2024
Facebookta paylaş Twitterda Paylaş