KONYA İLİ ÇUMRA İLÇESİ ALISSA KÖYÜ TARİHCESİ

16.yüzyılda  Osmanlı imparatorluğunun gerileme dönemine girmesi ile birlikte Anadoludaki bazı beylikler halkına karşı zulumlerini artırmaya başlamışlar. İşte bunlardan biri olan Taşkent beyliğide halkına karşı zulmü artırmış sürekli baskı şiddet uygulamaya başlamıştı. Buna tahammül edemeyen bazı kişiler aralarında konuşarak Taşkent beyliğinden kaçmaya karar vererek bir akşam 6 aile birleşerek kaçmişlar. Bu kaçan 6 ailelerin lakapları şunlardır:
 

Hamza oğulları , Mernekli oğulları , Camgöz oğulları , Avcu oğulları , Kacak Abdullah oğulları , Türüdü oğulları.

 

Bu küçük topluluk bir kaç gün yürüdükten sonra Dorla beyliği diye bilinen bugünkü adıyla Aydoğmus (Dorla) daki Nasin ağaya gelmişler ve senden bize yer vermeni istiyoruz diyerek istekte bulunmuşlar.  Nasin ağa bunlara bu adamları Alıssa'ya götürün diye emir vermiş ve yanlarına bir adam vererek göndermiş topluca Alıssa'ya gelen aileler bu yeri çok beğenmişler fakat burada su yok diye telaşlanıp beye adamlardan bir tanesini geri gondermişler. Nasin Bey orada su kuyusu olduğunu söylemiş. Kuyunun olduğu yeri tarif etmis gelip kuyuyu bulmuşlar. Fakat kuyuya yanaşmak mümkün değilmiş. Sebebine gelince kuyunun çevresi karanlık ağacli ve ot ile örtülüymüş bu ağaçları yakıp kuyuyu meydana cıkarmışlar. Kuyunun örtülerinin yanmasından sonra kuyunun kenarındaki taş bilezik catlamiş şimdi hala bu çatlak mevcuttur. Kuyu 14 metre derinliğinde ve 3-4 metre çapında olup taşdan oymalıdır ve çok suyu vardır.
 

Bu 6 aile buraya yerleşip ziraatla meşgul olup ağa ile ortakçı olmuslardir. 10-12 yil ekip biçtikten sonra Dorla beyi Alıssa'yı o zaman tüccarlık eden 2 kardes olan Rumlara satmıştır . Alıssa köyünü satin alan Rumlarin birincisi Yavoni digeri Aşgar imiş. Bunlarla 10 sene ortaklık yapan Alıssa'lılar zamanla coğalmaya 6 aileden 25 30 aileye ulaşmışlar . Başka köylerdende gelenlerle bu sayı epeyce artmıştır. Alıssa'lılarla Rumlar arasında sorunlar çıkmaya ortaklıklar bozulmaya başlamıştı. Bunu gören Alıssa'lılar aralarında toplantı yaparak köydeki Rumların çıkartılması için Dorla beyi Nasin ağaya gelerek biz Alıssa'yı satın almak istiyoruz demişler. Nasin ağa ile yapılan pazarlıklar neticesi Alıssa köyü 1 yük 1 dek paraya satın almışlar ve bunu belgelendirmişlerdir. Bu belgeler yakın zamana kadar mevcut idi . Savaşlar sırasında kaybolmuştur.  Not: 1 yük para = 100000 kurus . Bu paranın osmanlı parası olduğunu düşünürsek verilen paranın büyüklüğü ortaya kolayca çıkar.  Ufak bir not daha Dorlali Nasip ağanin bunun gibi birkac köyü daha varmiş. Bunlardan bazilari Belkuyu,Cukurkavak,Sarioglan,ve Kurukavak gibi köylerdir..
 

Alıssa'lılar köyü satın alıp tam işlerine kavuşmuşlarki köyde çıkan bir yangınla bir çok ailenin evleri yanmıştır. Bu yangında büyük maddi hasarlar oluşmuş ve bir çok aile yanarak can vermiş kimisinin çocukları öksüz - yetim kalmıştır. İşte bu yangın sonucu sonucu öksüz ve yetim kalan bazı çocuklar Bozkır ilçesinde yaşayan memurlara orada yaşayan Bozkır sakinlerine evlatlık olarak verilmiştir. Bozkır'a evlatlık olarak verilen cocuklar zamanla büyüyüp evlenme cağına gelip evlenmişler. Birbirinden habersiz evlenen Alıssa'lı kız ile Alıssa'lı oğlan bir gün bir kuyu başında tesadüfen karşılaşırlarlar. Kız bu esnada çoçuğuna ninni söylemektedir. Oğlan bu ninniyi dinlerken çok etkilenmiş.  Kız çoçuğuna ninni söylerken şöyle dermiş .

 Alıssa'nın kuyusunda
 Çimen biter kıyısında
 Küçük Ali'm büyüsünde
 Bizde gidelim Alıssa'ya 

O esnada bu ninniyi duyan Oğlan kıza  sen bu köyü nereden biliyorsun diye Kız'da ben iyi bilmem ama Alıssa diye bir köyde yangın çıkmış annem babam yanarak ölmüşler Babam Ali isimli bir adammış. Babam yangında ölmüş , benide Bozkır'da bir memura evlatlık vermişler deyince Oğlan ağlamaya başlamış bende Alıssa'lıyım Benim babamında adı Ali benide Bozkır'a evlatlık vermişler demiş. Bu durumda sen benim kardeşimsin diyerek kardeşine sahip çıkmış. O kız daha sonra hastalanarak ölmüş. O kızın oğlu (Ali) biraz serseri olarak yetişmiş Alıssa'ya gelmiş Alıssa'lılar Ali'nin kim oldugunu bilmediklerinden Ali'yi köye koymamışlar. Fakat bazıları ne olacak gariptir köyümüzün cobanı olsun demişler. Biraz daha büyüyen Ali köylülerden birinin kızını alıp kacmış .Bunu gören köylüler Ali'yi bir daha köye koymamışlar. Ali'de Alissa'nin 2 km güney batisinda bir yere yerleşmiş. Fakat Ali'ye oradada dirlik vermemişler. Ali burayıda terk etmis. Şimdi buraya Ali'nin öreni derler hala mevcuttur..

Yaklaşık 4 asır evvel kurulan köyümüzde yaklaşık 50 hane bulunmaktadır. Fakat köy nüfusunun çok daha fazlası Konya'da Çumra'da ve Avrupa ülkelerinde ikamet etmektedirler..  Köyümüzün 3 tarafı ormanlarla çevrili olup bir tarafıda dalgalı tarım arazisidir...

Bu bilgiler Rahmetli Katip Ali ALTUN tarafından 13/06/1976 verilmiştir. Kendisine Allah'tan rahmet diliyoruz.